Moodgate.nl

Geschiedenis Plattegrond Restaurants in uw regio Aangesloten Moodgate® Partners Aanmelden als Moodgate® Partner

Geschiedenis
De stad Arnhem kreeg op 13 juli 1233 stadsrechten van graaf Otto II van Gelre, de graaf van Zutphen. De exacte tekst hiervan bevindt zich in het Duivelshuis dat nu deel uitmaakt van het gemeentehuis. Vanuit het Latijn vertaald is de tekst:

Ik, Otto graaf van Gelre en Zutphen, heb, na vooraf geraadpleegd te hebben mijn vrienden, edelen en dienstmanne, krachtens keizerlijke en koninklijke machtiging en bijzondere vergunning, van de vlek Arnhem een stad gemaakt en daaraan alle vrijheid verleend met ongeschonden bezit van het hare.
Anno Domini 13 juli 1233.

Hoewel de vroege sporen van nederzettingen getoond hebben dat de vroege Arnhemmers zijn afgedaald uit de hoger gelegen bossen, is Arnhem niet gebouwd op de oevers van de Rijn, maar op het iets hogergelegen gedeelte langs de St. Jansbeek. Arnhem ontstond op de plek waar de weg tussen Nijmegen en Utrecht/Zutphen zich splitste. Zeven sprengbeken voorzagen de stad van water, en pas toen de loop van de Rijn in 1530 door de Arnhemmers verlegd werd kwam Arnhem aan de rivier te liggen.

Arnhem had in de 13de eeuw twee- tot drieduizend inwoners, welke allemaal binnen de veilige vestingwallen van de huidige binnenstad woonden. Hoewel Arnhem al voor diens stadsrechten een vorm van verdediging had, groeide deze in 1291 uit tot een stadsmuur, welke in 1505, 1519 en 1533 nogmaals werden uitgebreid en verstevigd en ten slotte in de 19de eeuw werden afgebroken. Vooral in de tweede helft van de 19de eeuw en de tweede helft van de 20ste eeuw is Arnhem enorm uitgebreid, en momenteel word de stad nog steeds flink verbouwd en uitgebreid.

De stad Arnhem is in de Tweede Wereldoorlog grotendeels verwoest geraakt, ondermeer door verschillende bombardementen en plunderingen van de Duitse bezetters toen zij de stad in 1944 lieten ontruimen. Arnhem speelde later in de oorlog een belangrijke rol door de Slag om Arnhem, waarbij de hele stad vernield en geplunderd.

De hoofdstad Arnhem
Arnhem is de hoofdstad van de provincie Gelderland. De stad werd voor het eerst als hoofdstad aangewezen in 1579, toen het als hoofdstad van het Kwartier van Veluwe in het gewest Gelre, zich bij de Unie van Utrecht voegde. In 1585 voegt Arnhem zich, als hoofdstad van het gewest Gelre, bij de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. In 1817 uiteindelijk word Arnhem hoofdstad van de provincie Gelderland in het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Tevens is er de rechtbank gevestigd van het arrondissement Arnhem.

De handelsstad Arnhem
Door de ligging van Arnhem, waar de stad de doorgang vormt tussen het Westen en het Oosten en het Noorden en het Zuiden van Nederland, alsook het voorportaal met Duitsland, heeft de stad zich door de geschiedenis kunnen ontwikkelen als een belangrijke handelsstad. In de stad komen 6 belangrijke verkeersaders samen, vormt het Station Arnhem een belangrijke spoorwegverbinding in alle richtingen en is deze het belangrijkste station voor de verbinding met Duitsland, en zorgt de rivier de Rijn dat ook via deze weg Arnhem het portaal vormt tussen Duitsland en de rest van Nederland.

Arnhem kent ondermeer een meubelboulevard en 5 industrieterreinen: Kleefse Waard, Het Broek, IJsseloord I en II en Overmaat. Daarnaast is in Arnhem op het voormalig KEMA-terrein het BusinessPark Arnhem gelegen, een parkachtig bedrijventerrein dat ruimte biedt aan onder andere het hoofdkantoor van de KEMA, en het hoofdkantoor van de beheerder van energienetten TenneT. Ook Nuon heeft een vestiging binnen het Business Park.

Arnhem is de derde stad in Nederland die een World Trade Centre heeft. Dit WTC staat in het stationsgebied in de Rijntoren, het hoofdkantoor van adviesbureau Arcadis is hier gevestigd. Ernaast staat de Parktoren, waarin het hoofdkantoor van Essent zit. Chemie-gigant Akzo Nobel is ook gevestigd in Arnhem, net zoals verzekeraar OHRA en het regionale hoofdkantoor van de Postbank.

Arnhem is de zevende winkelstad van Nederland.[1] In de binnenstad bevinden zich diverse winkels, van grote warenhuizen als Vroom & Dreesmann en De Bijenkorf tot kleine speciaalzaakjes in de achterafstraten. Bekende winkelstraten in Arnhem zijn de Ketelstraat, Steenstraat, Koningsstraat, Bakkerstraat en Rijnstraat. Daarnaast heeft Arnhem ook een aantal grote winkelcentra, zoals in Kronenburg en Presikhaaf. Het winkelcentrum Presikhaaf heeft in 1971 op een tentoonstelling in Parijs model gestaan als het modernste winkelcentrum van Europa.

Groene stad
Arnhem staat bekend als een groene stad. Dit komt mede door de vele, en vooral grote parken, maar ook door de ligging in de bossen, zowel in de stad zelf als vooral aan de noord-zijde van Arnhem, aan de rand van de Veluwe.

Dit is echter niet altijd zo geweest. In de middeleeuwen werden de bossen ten noorden van Arnhem allemaal gekapt en daarna wilde er alleen nog maar heide groeien, waar de schapen graasden. De boeren staken vaak de heide af en gebruikten de heideplaggen als strooisel voor in de stallen. Wanneer boeren dit echter te vaak deden, kwam het zand bloot te liggen, en zo zijn de zandverstuivingen op de Veluwe ontstaan.

Tegen het einde van de 18de eeuw begon men de heide- en zandgronden te ontginnen om er akkers en bossen aan te leggen. Hiervoor werden er waterbronnen aangeboord en werd de grond goed bemest. Deze ontginning heeft aan de wieg gestaan van het ontstaan van Schaarsbergen, waar de meeste boeren gingen wonen. Later volgde de oprichting van de Nederlandse Heidemaatschappij in Arnhem.

De parken waren tot aan het eind van de 19de eeuw voornamelijk landgoeden van families, maar doordat het slechter ging met de Nederlandse landbouw, werden deze te koop aangeboden. Zich bewust van het groene imago van de stad, kocht de gemeente Arnhem deze allemaal op. Het landgoed Zijpendaal, dat grenst aan het park Sonsbeek kwam echter pas in 1924 te koop, en werd met hulp van ENKA oprichter Dr. J.C. Hartogs aangekocht. Arnhem kent nu 15 parken, wat de stad met recht de naam Parkstad heeft opgeleverd.

Uitgaan
Arnhem heeft een levendig uitgaansleven, met een sterk regionale uitstraling. Onder andere de Korenmarkt en de directe omgeving is zeer bekend om de kroegen en discotheken. Tevens vindt men in de stad en vooral aan de Rijnkade ook de nodige horecagelegenheden. Daarnaast zijn er in Arnhem ook 3 bioscopen, 8 theaters, het concertgebouw Musis Sacrum en een schouwburg.

Evenementen
Arnhem kent met stadion Gelredome en met De Rijnhal twee grote evenemententheaters. Naast de thuiswedstrijden van de voetbalclub Vitesse, is het Gelredome gastheer geweest van grote wereldsterren zoals Britney Spears en de The Backstreet Boys, en vinden er regelmatig grote feesten plaats zoals DJ Tiësto in concert, en jaarlijks in november het hardstyle-feest Qlimax.

De Rijnhal is een beurshal, welke jaarlijks ondermeer plaats bied aan verschillende hobby- en vakbeurzen zoals de modelspoorbeurs, een computerbeurs, verschillende vlooienmarkten en Pasar Malam. Daarnaast is de Rijnhal ook de locatie van ondermeer verschillende circussen en grotere evenementen als Holiday on Ice.

Arnhem kent naast grote, eenmalige evenementen, ook een aantal terugkerende lokale evenementen en herdenkingen.

Wetenswaardigheden

  • Loesje is begonnen in Arnhem, en heeft daar nog steeds haar hoofdkantoor.
  • Dichter Cees van der Pluijm is sinds winter 2005 bij de vereniging Vrienden van Sonsbeek aangesteld als 'Parkdichter' en schrijft vier keer per jaar een gedicht over het Sonsbeekpark dat wordt gepubliceerd in het Infobulletin.
  • Hotel Bosch was jarenlang het oudste kraakpand van Nederland.
  • Arnhem is de naam van een mars, gecomposeerd door A.E. Kelly.
  • Arnhem Land in Australië is vernoemd naar het VOC-schip Arnhem, welke op diens beurt vernoemd is naar de stad.
  • De Slag om Arnhem is een van de missies in de videogame Medal of Honor: Frontline en het toneel van de map Operation Market Garden in de videogame Battlefield 1942.