Moodgate.nl

Geschiedenis Plattegrond Restaurants in uw regio Aangesloten Moodgate® Partners Aanmelden als Moodgate® Partner

Geschiedenis
Breda heeft een lange geschiedenis en is lang gerelateerd geweest aan het Koninklijk huis. Tot 1795 was Breda deel en hoofdstad van de Baronie van Breda. De baron was tevens Graaf van Nassau.

In 1252 verwerft Breda stadsrechten.

In het begin van de 14e eeuw rond 1333 wordt Breda ommuurd. Men kan de stad in en uit via drie stadspoorten, de Eindpoort op de kruising Eindstraat-Karnemelkstraat, de Gasthuispoort op het kruispunt van de Veemarktstraat en de Vlasmarkt en de Tolbrugpoort vlakbij de haven op het einde van de Tolbrugstraat. Restanten van de funderingen van de stadsmuur zijn te zien in het Park Valkenberg. Al snel breidt de stad zich uit buiten de poorten en worden de muren vervangen door vestingwerken. In de Middeleeuwen is Breda kleine handelstad van circa 30 hectare. In de 14e eeuw waren er circa 2700 inwoners.

Engelbrecht I was de eerste van het Huis Nassau als heer van Breda. Hij is getrouwd met Johanna van Polanen.

Belangrijke jaartallen in de geschiedenis van Breda zijn:

 • 1125: Eerste vermelding van de stad Breda in een oorkonde van Elisabeth van Breda en Arnoud van Leuven, toenmalig Heer van Breda
 • 1350 - 1378 Jan I van Polanen Heer van Breda
 • 1252: Breda verwerft stadsrechten
 • De overgave van Breda (Las Lanzas), 1634/35, Olieverf op
  doek, Museo del Prado, Madrid1378 - 1394 Jan II van
  Polanen Heer van Breda
 • 1403: Baronie van Breda
 • 1504 - 1538 Hendrik III van Nassau-Breda van Nassau Heer van Breda
 • 1544 - 1584 Willem I van Oranje
 • 1590: Breda heroverd op de Spanjaarden door de list met het Turfschip van Breda
 • 1624/1625: Beleg van Breda door Spinola
 • 1637: Breda ten derden male heroverd door de Republiek onder leiding van Frederik Hendrik
 • In de tweede helft van de 19e eeuw begint voor Breda een bloeiperiode van de handel en de nijverheid.

Tweede Wereldoorlog
Breda werd op 29 oktober 1944 bevrijd door de Poolse 1ste Pantserdivisie. In Breda ligt ook een Poolse militaire begraafplaats, voor soldaten die sneuvelden bij de bevrijding van Nederland. Ook Generaal Stanislaw Maczek zelf ligt hier begraven. Hij overleed op 11 december 1994. Meer informatie vindt men in het Generaal Maczek Museum in Breda. De Tweede Wereldoorlog heeft nog een lange nasleep gehad in Breda door de zgn. Vier van Breda die gevangen werden gehouden in de gevangenis van Breda.

Na de Tweede Wereldoorlog breidt Breda zich nog verder uit. Er worden nieuwe wijken gebouwd zoals Breda Noord.

Heden
Tegenwoordig verzorgt Breda een regio-functie voor de omliggende gemeenten. Breda is een bekende winkel- en uitgaansstad met diverse historische gebouwen. Er zijn diverse onderwijsinstellingen zoals de NHTV.

In 2002 had de Breda 750 jaar stadsrechten. Dit werd uitgebreid gevierd.

Breda wil zich meer gaan profileren als Nassau-stad door het verleden met het Huis Nassau en het Koninklijk Huis. De stad heeft momenteel het project Spoorzone rond het herinrichten van het gebied rond het Station Breda en het doortrekken van de Mark in Breda-Centrum.