Moodgate.nl

Geschiedenis Plattegrond Restaurants in uw regio Aangesloten Moodgate® Partners Aanmelden als Moodgate® Partner

Geschiedenis
's-Hertogenbosch werd als stad officieel gesticht vanuit Orthen, een oud domein van de graven van Leuven. Op de locatie was vermoedelijk al eerder spontaan een handelsnederzetting ontstaan, hetgeen opmerkelijk is omdat de meeste plaatsen destijds bij een klooster of als agrarische nederzetting ontstonden. Al enkele decennia na de vorming van deze nederzetting, verleende hertog Hendrik I stadrechten. Dit gebeurde ergens tussen 1185 en 1196. De vroegste vermelding in de documenten is uit 1196. In die tijd was het nog niet erg gebruikelijk dergelijke rechten expliciet vast te leggen en veel andere (nieuwe) steden in de Nederlanden namen het Bossche geschreven stadsrecht als voorbeeld.

's-Hertogenbosch in de 21ste eeuw
's-Hertogenbosch is een administratief, financieel, onderwijs-, winkel-, bestuurlijk en industrieel centrum en is na Eindhoven, Tilburg en Breda, de vierde stad van Noord-Brabant qua inwoneraantal. Het industriele karakter van de stad is in de loop van de jaren flink veranderd door vertrek of sluiting van diverse bekende fabrieken zoals AMP, Michelin, De Gruyter, Verkade en de Kruithoorn. Men richt zich nu meer op de zakelijke en financiële dienstverlening, zoals de IT-afdeling van SNS Bank en de Bossche Van Lanschot Bank.

In 's-Hertogenbosch bevindt zich een van de vestigingen van Nederlands grootste bierbrouwer Heineken, die een flink aandeel heeft in de regionale werkgelegenheid en sponsoring.

Ligging
Door de ligging als noordelijkste stad in de Zuidelijke Nederlanden heeft het goede verbindingen met Nijmegen en Arnhem in het oosten, Utrecht en Amsterdam in het noorden, Tilburg en Breda in het westen en Eindhoven, Veghel en Helmond in het zuidoosten. Ook zijn de Randstad, het Duitse Ruhrgebied, Antwerpen en Luik goed bereikbaar geworden. Deze laatste twee verbindingen stammen al uit de tijd van het Hertogdom Brabant. Ook bevindt het zich in de stedelijke regio Waalboss, een combinatie van de gemeenten 's-Hertogenbosch, Oss, Waalwijk, Loon op Zand, Heusden, Vught, Bernheze en Maasdonk. Deze regio maakt momenteel een flinke groei door.

Transport
Door de toenemende drukte en de groei van de stad, dreigt de stad dicht te slibben. Vanwege de vele aansluitingen en verbindingen is de Ring van 's-Hertogenbosch een van de drukst bereden autosnelwegen van Nederland. Mede daardoor en door het feit dat de gemeente een economische groei doormaakt, zijn er voor 2005 maatregelen getroffen om de stad verder te laten groeien. De rondweg A2 wordt uitgebreid tot een 4×2-autosnelweg. De binnenste 2×2-rijstroken zijn voor doorgaand verkeer tussen Utrecht en Eindhoven. De buitenste 2x2-rijstroken voor regionaal verkeer tussen de stadsdelen en Waalwijk en Oss. De beide rijbanen van de A2 tussen 's-Hertogenbosch en Zaltbommel worden verbreed van twee naar drie rijstroken. De Zuid-Willemsvaart wordt om de stad heen geleid. Deze zal aan de oostkant van de A2 komen te liggen, tussen Rosmalen en de stad in.

Deze infrastructerele wijzigingen hebben de gemeente geïnspireerd tot het project "Avenue2/Kanaalzone", een nieuw te vormen secundair stadscentrum met moderne hoogbouw boven de A2 tussen 's-Hertogenbosch en Rosmalen. Deze nieuwe wijk zal in het kader van OV-Netwerk Brabant een eigen intercitystation krijgen. Dit alles moet in 2010 gerealiseerd zijn. Er loopt ook nog een plan om de zuidwestelijke aansluiting op de A2, de N65, de rijksweg Vught - Tilburg om te bouwen tot autosnelweg, om dezelfde problemen als op de voormalige N50, richting Nijmegen te voorkomen. Om de Ring te completeren zijn er nog steeds plannen om het laatste stuk, in de polder tussen 's-Hertogenbosch en Vught, de Gement, aan te leggen. Nu moeten auto's die de zuidkant van de Ring gebruiken, nog een eind rijden langs het ziekenhuis en de stad. Ook zijn er werkzaamheden gestart voor een aanleg van een nieuw industrieterrein ten westen van de spoorweg 's-Hertogenbosch - Utrecht, met de daarbij behorende voorzieningen, zoals een nieuw NS-station dat ook de wijk Maaspoort bereikbaar maakt per trein. De omliggende gemeenten gaan direct profiteren van deze uitbreiding. De gemeente Maasdriel is een studie gestart om een sprintertrein te laten rijden tussen 's-Hertogenbosch en Waardenburg.

Bezienswaardigheden van de stad
Het middeleeuwse stadscentrum van 's-Hertogenbosch is een van de oudste en compleetste van Nederland. De binnenstad is het grootste omwalde gebied van het land. In 2003 is het winkelhart verkozen tot beste centrum van Nederland. Uniek voor een middelgrote stad is de situatie tussen 's-Hertogenbosch en Vught: daar grenst een polder, het natuurgebied "Het Bossche Broek", nog direct aan de zuidelijke stadswal. Aan de stadswallen wordt momenteel gewerkt om die volledig in de oorspronkelijke zichtbare staat terug te krijgen. De stad werd hiervoor verkozen tot Europese vestingstad van het jaar 2004. Ook zijn er plannen om de Binnendieze uit te breiden tot de volledige oorspronkelijke lengte en doorgangen onder de stad.

's-Hertogenbosch bezit ook het oudste nog bestaande bakstenen huis van Nederland, de "Moriaan", waar momenteel het VVV-kantoor is gevestigd. Ook is 's-Hertogenbosch bisschopszetel (zie Sint-Janskathedraal en Bisdom 's-Hertogenbosch) en was het vroeger een garnizoensstad. De Willem I-Kazerne is hiervan nog steeds te bewonderen als miniatuurkazerne in Madurodam te Den Haag.

De stad is onder andere bekend vanwege haar gotische kathedraal, die is gewijd aan de Heilige Johannes Evangelist. De kathedraal is gebouwd naar voorbeeld van de kathedraal van Amiens. In de Sint Jan staat het beeld van Onze Lieve Vrouwe van 's-Hertogenbosch (de Zoete Moeder).

Verder staat de stad ook bekend om het Noordbrabants Museum, het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch (voorheen Museum Het Kruithuis). Op de Markt staat een standbeeld van de 15e eeuwse schilder Jeroen Bosch, gemaakt door August Falise; het Jheronimus Bosch Art Center is een museum waarin zijn werken centraal staan.

Typisch van Den Bosch is de lekkernij Bossche Bollen (door de inwoners zelf "sjekeladebollen" genoemd) en het liedje over Zoete lieve Gerritje. Een andere attractie is de nu volledig gerestaureerde Binnendieze, waar verschillende rondvaarten de gelegenheid bieden de stad ondergronds te bewonderen. Bekend is 's-Hertogenbosch in carnavalstijd. De stad wordt in die dagen omgedoopt tot het Bourgondische Oeteldonk. Anders dan de carnavalsvierders in Limburg, die hun carnaval vieren volgens de Rijnlandse traditie, houden 's-Hertogenbosch en Bergen op Zoom vast aan het Bourgondische Carnaval. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het verschijnsel dat men zich (in 's-Hertogenbosch) in een boerenkiel hult om duidelijk te maken dat in deze tijd gangbare rangen en standen binnen de samenleving vervallen. De tijdelijke overdracht van de stadssleutel door de burgemeester aan de "carnavalsburgemeester" (Peer vaan den Muggenheuvel tot den Bobberd) is hier ook een teken van. Ook kent men in 's-Hertogenbosch geen dansmariekes en steken met fazantenveren, zoals men die in andere delen van Brabant en in Limburg wel veel ziet.

's-Hertogenbosch huisvest drie hogescholen: de Avans Hogeschool, de HAS (Hogere Agrarische School) en de Stoas Hogeschool. De hogescholen hebben zich recent gevestigd in het vernieuwde stationsgebied. In hetzelfde stadsdeel bevindt zich ook het nieuwe Paleis van Justitie, een van de vele hoogwaardige architectonische gebouwen in de nieuwe wijk Paleiskwartier.

De stad bedient de omliggende regio van een drietal ziekenhuizen, die samen het Jeroen Bosch ziekenhuis vormen. Ook bevinden zich in de stad de Brabanthallen: een beurscomplex waar voorheen de wekelijkse vee- en paardenmarkt werd gehouden. Vanwege de dreiging van epidemieën zijn deze afgeschaft. De Brabanthallen worden momenteel ingrijpend verbouwd, zodat deze als de evenementenhallen van BrabantStad kunnen dienen. Na de verbouwing hebben de Brabanthallen een totale beursoppervlakte van 44.000 m². Ze zijn hierdoor de op twee na grootste hallen na de RAI in Amsterdam en de Jaarbeurs in Utrecht.

StadhuisOp dit moment wordt het complex gebruikt voor beurzen, automarkten, popconcerten, en sportwedstrijden en andere evenementen, zoals Holiday on Ice, Davis Cup-wedstrijden, Concours Hippique Indoor Brabant en indoor houseparty Impulz.

In het naburige Rosmalen vindt jaarlijks een groot internationaal grastennistoernooi plaats, Ordina Open. Bekende sportploegen en -clubs zijn: FC Den Bosch (Als BVV in 1948 landskampioen en kampioen eerste divisie 1969-1970 en 2003-2004), hockeyclub Den Bosch (meervoudig landskampioen) en basketbalclub Eiffeltowers (voormalig EBBC en Nashua, dertienvoudig landskampioen, finalist Europa Cup II in '79 en wereldcup in '82). In de jaren zestig behoorde IJshockeyclub Den Bosch tot de landelijke top (landskampioen in 1967) en bracht de club vele internationals voort.

's-Hertogenbosch heeft verschillende mogelijkheden voor waterrecreatie. Het heeft een rechtstreekse aansluiting en ligging aan de Maas en heeft enkele waterplassen die zich in de gemeente bevinden. De Oosterplas, Zuiderplas, Noorderplas en het Engelermeer profileren zich als de stadsstranden van 's-Hertogenbosch. Het terugkerende evenement 's-Hertogenbosch Maritiem is een voorbeeld van een van de evenementen op het water. In de nieuwe VINEX-woonwijk De Groote Wielen, in de polder tussen Rosmalen en Empel, is ook veel ruimte vrijgemaakt voor water en waterrecreatie.

Evenementen
Enkele andere evenementen die in de stad hebben plaatsgevonden zijn:

 • Jazzfestival Jazz in Duketown. (Jaarlijks terugkerend)
 • theaterfestival Boulevard. (Jaarlijks terugkerend)
 • Bourgondisch 's-Hertogenbosch (jaarlijks terugkerend)
 • Het bevrijdingsfestival (jaarlijks terugkerend)
 • Startplaats van de Ronde van Frankrijk.
 • Startplaats van de Ronde van Nederland.
 • Maritiem 's-Hertogenbosch (wordt gehouden in de oneven jaren).
 • Tenniswedstrijden voor de Davis Cup.
 • Erasmusfestival
 • Open Monumentendagen
 • Popconcerten vinden regelmatig plaats in de w2 Concertzaal,
  in de voormalige sigarenfabriek van Willem II.