Moodgate.nl

Geschiedenis Plattegrond Restaurants in uw regio Aangesloten Moodgate® Partners Aanmelden als Moodgate® Partner

Geschiedenis
Het nu Limburgse Roermond was aanvankelijk een Gelderse stad. Graaf Gerard III stichtte er in 1224 een abdij. Aan deze Munsterabdij herinnert het voornaamste monument van de stad: de romaanse Munsterkerk. Roermond kreeg in 1231 stadsrechten van graaf Otto II. In 1441 werd de stad aan de Maas lid van de Hanze en in 1472 kreeg ze het muntrecht. De hoofdstad van het Gelderse Overkwartier kwam in 1543 met de rest van Gelre in handen van keizer Karel V. In 1559 werd de stad een bisschopszetel. Vanaf 1579 kwam ze als deel van de Zuidelijke Nederlanden onder Spaans bestuur te staan (Spaans Gelre), met een onderbreking van 1632 tot 1637, waarin Roermond Staats was. Ook van 1702 tot 1716 was dat het geval. De Spaanse successieoorlog, die in deze periode werd uitgevochten, leidde ertoe dat Roermond in 1716 deel ging uitmaken van Oostenrijks Gelre.

De Fransen verschenen in 1792 en opnieuw in 1794, waarna de stad tot 1814 Frans bleef. De laatste van de vele kloosters in de stad werden in deze periode opgeheven. Pas sinds 1814 is Roermond een Limburgse stad, inmiddels als deel van het Koninkrijk der Nederlanden. Van 1830 tot 1839 maakte Roermond nog een periode onder Belgisch gezag door.

Recente geschiedenis
Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog lag Roermond een tijd in de frontlijn. De bevolking werd geevacueerd en de toren van de kathedraal werd door de Duitse bezetter opgeblazen. Na de Tweede Wereldoorlog (die voor Roermond op 1 maart 1945 eindigde) werd de gemeente uitgebreid met het grondgebied van Maasniel en Herten. De opkomst van de textielindustrie (onder andere Van de Kimmenade) maakte (tijdelijk) een einde aan de werkloosheid die hier na de Tweede Wereldoorlog heerste. De inmiddels tot een middelgrote stad uitgegroeide plaats kreeg in 1993 en 1995 te maken met overstromingen, waarbij delen van de bevolking werden geëvacueerd.

Roermond is (sinds 1559 en met een onderbreking van 1801-1840) de zetel van het gelijknamige bisdom. De huidige bisschop is mgr. F.J.M. Wiertz (sinds 1993). Zijn voorganger mgr. Joannes Mathijs Gijsen kreeg landelijke bekendheid vanwege zijn orthodoxe standpunten.

Bezienswaardigheden
De stad heeft een beschermd stadsgezicht. Het historisch centrum bezit vele monumenten, zoals:

  • De Sint-Christoffelkathedraal. In 1410 werd begonnen met de bouw van deze kerk. De kerk is met haar driebeukige hallenvorm gebouwd in de stijl van de Gelderse gotiek.
  • Munsterkerk, een kruisbasiliek, gebouwd in de 13de eeuw en gerestaureerd door de beroemde architect Pierre Cuypers in de jaren 1864-1891. De kerk is gebouwd in de romaanse bouwstijl.
  • De Rattentoren uit de 14de eeuw, een overblijfsel van de vroegere stadsversterking die in de 18de eeuw werd gesloopt.
  • Hervormde kerk (1400) met vergrotingen uit de 15de eeuw en 16de eeuw.

De aardbeving in Roermond
In de vroege ochtend van 13 april 1992 werden om 03:20 uur veel Nederlanders opgeschrikt door een krachtige aardbeving. Het epicentrum lag enige kilometers ten zuidoosten van Roermond. De aardbeving had een sterkte van 5,8 op de Schaal van Richter. De aardbeving werd gevoeld tot in Tsjechië, Zwitserland, Frankrijk en Engeland en is voor zover bekend de sterkste die ooit in Nederland is waargenomen. In het gebied tussen Roermond, Maaseik en Heinsberg is aanzienlijke schade aangericht met een intensiteit van ruim VII op de 12-delige Schaal van Mercalli.

In het landschap traden landafschuivingen, oeververzakkingen en zandfonteinen op. Dergelijke verschijnselen ontstaan door het trillen van de met water verzadigde bodem. De schade bleef beperkt omdat de aardbeving ongeveer op een diepte van 17 kilometer optrad.

Toerisme
Roermond is een toeristische stad en dankt dat met name aan de Maasplassen. Deze plassen, die ontstaan zijn door het baggeren van grind, worden vooral in de zomer gebruikt door veel recreanten. Surfers, zeilers en zwemmers zijn in die tijd veel in en op de plassen te vinden. Boten kunnen aanmeren bij één van de vele jachthavens die Roermond rijk is, waaronder Het Steel, Hatenboer, Nautilus en Marina Oolderhuuske. Bij laatstgenoemde jachthaven is een klein opgezet vakantiepark aanwezig bestaande uit een camping en een aantal vakantiehuisjes, ongeveer de helft hiervan bestaat uit drijvende woningen. Ook liggen er tennisbanen, is er een restaurant en een kleine speeltuin en liggen er kleine strandjes. Het vakantiepark is omringd door de Maasplassen en is slechts via een toegangsroute bereikbaar. ’s Zomers vaart er een klein fiets- en voetveer tussen Marina Oolderhuuske en Ool.

Winkelen
Roermond staat bekend als winkelstad en wordt dan ook wekelijks door velen bezocht. Vooral Duitse kooptoeristen komen in het weekend massaal naar deze stad om hun aankopen te doen. Op woensdag en zaterdag is er op de Markt in Roermond een voedsel- en warenmarkt.

Het in 2001 geopende Designer Outlet Centre van McArthurGlen trekt jaarlijks ca. 2,4 miljoen bezoekers, waarvan het merendeel Duits is. In dit winkelcentrum, dat ruim 100 winkels telt, zijn merkartikelen verkrijgbaar met kortingen tussen de 30-70%. Het Designer Outlet Centre is met het oude stadscentrum van Roermond verbonden door een tunnel onder de N280. Uit onderzoek blijkt dat 40% van alle bezoekers van het Designer Outlet Centre ook het centrum van Roermond bezoekt.