Mountainbike training of gewoon een lekker rondje? (deel 1)

Wat doe jij als je je mountainbike uit de schuur haalt? Ga je gewoon een rondje fietsen of maak je er een training van? Bij “trainen” ga ik er van uit dat je een bepaald plan hebt voor een training en dat je over de lange termijn beter wilt worden. Bij “gewoon lekker fietsen” doe je precies dat: gewoon lekker een rondje fietsen 🙂

Met dat laatste is natuurlijk niks mis. Er zijn ontelbaar veel mensen die het gewoon heerlijk vinden om één keer in de week alleen of met een fietsgroep een rondje te rijden en af te sluiten met een kop koffie of een biertje. Gezellig maar niet echt efficiënt als je beter wilt verbeteren of naar een bepaald doel wilt toe werken.

Stel dus dat je van het wekelijkse rondje wilt opschalen naar serieuzer trainen, hoe pak je dat dan aan?

Stel een doel

Op de eerste plaats is het belangrijk om een doel te stellen. Waar wil je naar toe werken? Heb je je ingeschreven voor een mountainbike marathon of een gran fondo? Of wil je eens een rit maken van 100 of meer kilometers? Probeer hierbij wel een reëel doel te kiezen want het is natuurlijk wel de bedoeling dat je gemotiveerd blijft.

Gepolariseerd trainen

Als je beter wilt worden op de fiets, dan moet je je lijf af en toe een schop onder zijn kont geven. Een trainingsprikkel. Deze prikkel geeft je spieren het signaal dat deze sterker moeten worden dan vóór die prikkel. Daarnaast is het van belang om te variëren en dus naast een intensieve training ook de tijd te nemen voor een training op een lagere intensiteit. Dit wordt “gepolariseerd trainen” genoemd. Grofweg wordt hierin de 80-20 regel gehanteerd waarbij ongeveer 20% van je trainingen op hoge intensiteit wordt uitgevoerd en 80% bestaat uit rustige duur.

Trainingsschema

Wanneer je gepolariseerd wilt trainen, dan is het goed om voor jezelf een trainingsschema te maken. Hierbij is het natuurlijk belangrijk om in het oog te houden hoeveel tijd en op welke dagen je het beste kunt trainen. Een baan, partner en een paar kinderen zorgen er bij de meeste mensen natuurlijk voor dat je je trainingstijd goed moet benutten. Maak voor jezelf dus eerst eens een schema van je beschikbaarheid. Op welke dagen kun je hoeveel uur trainen?

Als je dan je trainingsschema hebt, zorg dan ook dat je je trainingen zo efficiënt mogelijk uitvoert. Bereid je goed voor op je training en zorg dat je fiets (gecheckt) klaar staat en dat je weet welke kleding je aan gaat trekken. Zet alvast je bidon en wat sportvoeding klaar zodat je gelijk kunt vertrekken.

In “Trainen of gewoon lekker fietsen? (Deel 2)” ga ik verder in op het maken van een eenvoudig trainingsschema.

Vergelijkbare berichten