Wijn wordt duurder
Het is je wellicht al opgevallen, en je wordt er niet echt vrolijk van, maar de prijs van ons favoriete drankje stijgt flink! Leveranciers noemen deze situatie “ongekend in de historie van de industrie”. Maar hoe komt het nou eigenlijk dat je fles wijn zo veel duurder lijkt te worden? Een samenloop van verschillende slechte omstandigheden is hiervan de oorzaak.
Slechte oogsten
Allereerst is er een reden waar we gelukkig niemand de schuld van kunnen geven, en dat zijn slechte oogsten in belangrijke wijnregio’s uit 2021. Bijvoorbeeld in Frankrijk was het de kleinste wijnoogst in minstens 50 jaar! De strenge voorjaarsvorst en een natte, koele zomer zijn hier de boosdoener. Hierdoor ging veel oogst verloren of werden de druiven gekweld door schimmels of andere ziektes. Sommige wijnmakers spreken van zo’n 30% oogstverlies, anderen zelfs van 36%. Delen van Bourgogne en Champagne zijn erg zwaar getroffen, maar ook zelfs Zuid-Frankrijk kon aan een flinke oogstverlies niet ontkomen. We moeten dus rekening houden met flink wat minder verrukkelijke Bourgognewijnen, minder van onze favoriete bubbels en bijvoorbeeld heel wat minder Zuid-Franse Chardonnay. En minder betekent tegelijkertijd dus ook stijgende prijzen.
Maar ook andere landen zijn in 2021 getergd door het weer, zoals bijvoorbeeld delen van Spanje en Italië. Ook in deze wijngebieden is er laat in het voorjaar nog vorst gemeten en hadden de wijnboeren te maken met een natte zomer. Sommige wijnboeren probeerden zelfs met vuurkorven de vorst bij hun gewas te voorkomen, maar vaak tevergeefs.
Explosieve groei
Een andere reden voor de hogere prijzen is de explosieve stijging in de vraag naar wijn. Door de coronapandemie heeft de branche even op een lager pitje gedraaid. Restaurants en winkels waren (deels) gesloten en daardoor was er minder vraag. De keten komt weer op gang, maar daardoor is er ineens weer een enorme vraag naar grondstoffen, met als gevolg flinke kostprijsstijgingen en oplopende levertijden van materialen zoals glas, karton, metaal en hout. En die materialen zijn natuurlijk noodzakelijk om de wijn te verpakken en te vervoeren. Het beperkte aanbod en de snel stijgende vraag heeft als gevolg dat de prijzen net zo hard meestijgen.
Oorlog in Oekraïne
Helaas zijn we er dan nog niet. Ook de aanhoudende oorlog in Oekraïne heeft impact op de wijnbranche. Grote fabrieken van bijvoorbeeld glas en schroefdoppen staan in Oekraïne, waar de productie nu natuurlijk onder druk staat. Daarnaast hebben enorm hoge olie- en gasprijzen ook invloed op de productiekosten. De productie van dozen, pallets, glas, schroefdoppen en andere materialen wordt door de stijgende energieprijzen dus alleen maar duurder.
De transportsector kampt daarnaast ook met flink wat problemen. Naast de stijgende olie- en dieselprijzen, heeft de sector ook te maken een tekort aan containers en zelfs chauffeurs. Veel Oekraïense chauffeurs, dat zijn er meer dan 10.000(!), zijn door de oorlog naar huis vertrokken. Hierdoor is de schaarste in chauffeurs toegenomen. Ook de capaciteit van het transport per trein is afgenomen, door het vervoeren van vluchtelingen uit Oekraïne.
bron: delta wines
Licht sprankje hoop
Dat is allemaal niet niks, maar we sluiten af met een licht sprankje hoop en goed nieuws: het voorjaar van dit jaar (2022) zag er beter uit dan vorig jaar. Een licht sprankje hoop dus dat de oogst dit jaar hoger zal zijn dan vorig jaar.
Laten we verder hopen dat er gauw een einde komt aan de oorlog en onrust in Oekraïne, zodat iedereen weer zijn of haar werk met rust en passie kan uitvoeren en daardoor ook productieprocessen-, -kosten en de transportsector gestabiliseerd kunnen worden.
Voor nu: geniet een beetje extra van elk slokje en proost op het leven.
Het bericht Wijn wordt duurder verscheen eerst op Wijnbloggers.