Zo combineer je wijn met vis
Organiseer je graag etentjes voor vrienden en familie? Dan mag een goed glas wijn daarbij natuurlijk niet ontbreken. Maar hoe weet je nou welke wijn waar het beste bij past? Want dat je bij een rood stukje vlees ook een rode wijn serveert, weten we vaak nog wel. Maar welke regels gelden er voor vis? Wij vertellen het je. Zo weet jij straks precies welke wijn je moet halen bij de slijterij of wijngroothandel en maak je zeker weten indruk op jouw gasten tijdens je volgende dinner party!
Licht bij magere vis
Kies je voor een gerecht met magere vis als schelvis, dorade, tong of kabeljauw? Dan kun je daarbij het beste een lichte en frisse wijn combineren. Magere vissoorten hebben namelijk vaak een subtiele smaak. Daarom is het belangrijk dat de smaak van de drank die je hierbij schenkt, niet te overheersend is. Denk bijvoorbeeld aan een sauvignon blanc, pinot grigio of zoete riesling. Maar ook een glas rosé of mousserende wijn is heerlijk bij een gerecht met magere vis.
Vol en rond bij vette vis
Ga je voor zalm, paling, haring of makreel? Dan kies je weer voor een ander soort wijn. Deze vissoorten zijn namelijk vetter en daardoor voller van smaak. Om deze smaak mooi tot z’n recht te laten komen, kies je dus ook voor een wijn met een wat voller en ronder karakter. Denk bij witte wijn bijvoorbeeld aan een houtgerijpte chardonnay. Maar ook rode wijn is goed te combineren met deze vissoorten. Ga bijvoorbeeld voor een soepele merlot of een ronde pinot noir.
Fris bij gefrituurd
Schotel je jouw gasten een heerlijke gefrituurde vis voor? Dan is het een goed idee om daar een lekkere, frisse wijn bij te schenken. Door het frituren krijgt de vis namelijk een krokant laagje en een vettige smaak. Deze smaak gaat goed samen met een mousserende wijn. Kies voor een lekkere cava of prosecco of pak uit met een glas champagne. Maar ook een frisse witte wijn als een pinot grigio gaat goed samen met gefrituurde vis.
Fruitig bij schaal- en schelpdieren
Ook met schaal- en schelpdieren is mousserende wijn een goede combinatie. Maar ook fruitige wijn gaat hier goed mee samen. Dit is namelijk een mooie tegenhanger met de ziltige smaak van dit soort gerechten. Denk bijvoorbeeld aan een frisse pinot gris of pinot blanc.
Wil je jouw dinnerparty extra professioneel aanpakken? Doe je inkopen dan bijvoorbeeld eens bij de horeca groothandel in Almere of een andere stad bij jou in de buurt. Hier heb je ruime keuze, word je goed geadviseerd en profiteer je bovendien van goede aanbiedingen. Wel heb je hiervoor een KVK-nummer nodig.
Het bericht Zo combineer je wijn met vis verscheen eerst op Welke geraniums?.